Succesvolle Telersdag!

De jaarlijkse Telersdag van Green Organics vond 6 maart plaats in het stadion van PEC Zwolle. De opkomst lag met 120 aanwezigen een stuk hoger dan vorig jaar, toen waren er zo'n 80 personen bij de bijeenkomst. Jan Groen, directeur van Green Organics, kijkt met een positief gevoel terug op de dag: "Het loopt een beetje uit de hand, maar wel in positieve zin!" Green Organics sponsort de 'omschakelstudiegroep biologische akkerbouw en groenteteelt'. Met succes, zo blijkt. "We zijn in samenwerking met Sander Bernaerts van Naturim al twee jaar bezig met de omschakelgroep. De eerste telers daaruit stromen nu in." 


Het stadion van PEC Zwolle was dit keer het decor van de Telersdag van Green Organics.

De Telersdag trok een divers publiek, zo geeft Jan aan: "Er zat zelfs één gangbare teler in de zaal, die aan omschakelen denkt. Hij was er bij om zich verder te oriënteren. Er zaten mensen tussen die voor het eerste jaar omgeschakeld zijn, tot en met telers die al meer dan 25 jaar biologisch telen. Dat is ook echt de afspiegeling die wij willen vertegenwoordigen, een perfecte mix. Variërend van iets donkergroen tot lichtgroen. De telers zijn door het hele land heen gevestigd. Van de Eemshaven tot Zeeuws-Vlaanderen en van Den Helder tot aan Maastricht. Dit toont aan dat we er zijn voor alle biologische telers in Nederland." Hij spreekt over een erg informatieve dag. "De rode draad blijft dat wij veel meer kunnen afzetten dan dat we geteeld kunnen krijgen. De Telersdag dient ook om de telers de finishing touch te geven op hun teeltplannen. Dat is een belangrijk onderdeel van zo'n bijeenkomst." Ook hebben de 7 sprekers veel marktinformatie gedeeld met de aanwezigen. "Om de aandacht er bij te houden hadden we de 'commissie van toezicht' er bij. Dit waren de dames van 'Theaterzaken'. Zij brachten aardig wat reuring in de zaak en hebben de bijeenkomst geweldig omlijst met hun humor."


De aanwezigen kregen ook een rondleiding door het stadion. Zo mochten ze onder meer een kijkje nemen op de tribune. 

Tot de aanwezigen behoorden voornamelijk de contracttelers die met name voor de industriële afzet telen. "Het is echter een misvatting dat Green Organics niet zoveel in het vers doet. Daarom heeft Robbert Blok verteld op welke terreinen we ook in het vers actief zijn, richting de groothandel, retail, nieuwe concepten, enzovoorts. Dit is ook een sterke afdeling van ons." Bianca Boons kreeg de kans om als kwaliteitsmanager aan te geven wat de aandachtspunten zijn waar iedereen op moet letten. En Perry Leemans, de nieuwe verantwoordelijke voor de gehele aanvoer en de industrie, vertelde waarin daar nog de gaten zitten in de teelt ten opzichte van de vraag. "Er is bijvoorbeeld nog veel ruimte in doperwten en sperziebonen. Daar kunnen we nog contracten uitzetten."


Jan Groen aan het woord.

Bijzondere locaties

Green Organics zoekt voor de Telersdag elk jaar een andere unieke locatie. De afgelopen jaren vond de Telersdag onder meer plaats in het Planetarium van Artis, de Markthal in Rotterdam en in het Centrum Biologische Landbouw in Lelystad. "Dit keer zijn we dus in Zwolle neergestreken. Hiermee krijg je een mooie kruisbestuiving. Op deze manier konden we de biologische gedachte ook in zo'n stadion doorvoeren. Met zo'n evenement krijgen we dat wel voor elkaar." 

Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

Publicatiedatum: 17-03-2017