Nederland Partnerland op de BioFach

Van 19 t/m 22 februari vond in Neurenberg de BioFach plaats. De BioFach is de meest toonaangevende vakbeurs op biologisch gebied en wordt ieder jaar in deze stad gehouden. In 9 hallen tonen 2.000 bedrijven hun biologische waar, met name agrarische en food producten. De beurs werd bezocht door bijna 30.000 vakbezoekers uit binnen- en buitenland. Spanje, Frankrijk en Italië waren het meest dominant aanwezig met de grootste landeninzendingen. Op de BioFach worden uitsluitend biologische producten toegestaan, hetgeen zelfs met een "Biopolizei" wordt gecontroleerd.

De Duise en Nederlandse minister van landbouw voegen naar smaak nog wat peper toe aan de soep op de Nederlandse Plaza in hal 1.

Dit jaar was Nederland uitverkoren tot Partnerland van de Biofach waardoor meer publiciteit kon worden verkregen. Het ministerie van LNV nam met een grote collectieve inzending deel rondom een centraal gelegen Plaza, waar bezoekers elkaar ontmoeten en waar biologische hapjes en drankjes werden geserveerd. Landbouw minster Veerman opende de beurs samen met zijn duitse collega Kunast.

Groente en Fruit

Nederland nam met 75 bedrijven deel aan de Biofach, waaronder een tiental groente en fruit exporteurs, waaronder The Greenery en Nautilus. De biologische landbouw heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een professionele sector en dat is op de BioFach dan ook goed te merken. Over het algemeen zijn de standhouders erg tevreden over de bezoekers en het niveau hiervan. Volgens Willem Kips, commisaris bij GreenOrganics is de beurs succesvol verlopen, "wij kunnen hier als groente en fruit exporteur niet wegblijven, en dat zijn we ook zeker niet van plan" . Ook Eosta had niet over belangstelling te klagen. Tijdens de rondgang van de twee ministers presenteerde Volkert Engelsman het nieuwe tracing and tracking systeem Nature and More. Door een code in te toetsen die op het produkt staat krijgt de consument veel informatie over de producent in het productieland.

GreenOrganics had een vonkel nieuwe vrachtwagen strategisch laten opstellen bij een van de ingangen van de BioFach.

Het CBI presenteerde vanuit een wat "kille" stand een aantal groente en fruit producten uit de ontwikelingslanden. Voor Ad Verhage van Bioselect (Agrico) met geschilde aardappels was dit zijn laatste BioFach omdat hij binnenkort met prepension gaat "Vorig jaar hebben wij deelgenomen met een display in de collectieve stand, maar gezien de contacten die wij hier toen gelegd hebben is er nu besloten voor een eigen stand in het Nederlands collectief, en hier hebben we zeker geen spijt van"

Ad Verhagen voor de CelaVita koeling

Plaza als centraal ontmoettingspunt

Vooral de centrale Plaza van landbouw werd zeer goed bezocht en niet alleen om wat te 'snacken'. "Wij sterven er naar om de Plaza als algemeen ontmoetingspunt te laten fungeren, een soort pied à terre voor de Nederlandse biologische sector" zegt Victor Phaff die met zijn export promotie team de opdracht van het ministerie heeft gekregen om de collectieve inzending te coordineren. "De hele dag zijn de stamtafels goed bezet en er worden volop contacten gelegd en gelobbied en dat was precies de bedoeling met de Plaza". De Nederlandse openingsreceptie op de eerste dag werd maar liefst door 500 genodigden bezocht. LNV overweegt bij voldoende belangstelling ook volgend jaar weer een collectieve stand te organiseren. Een aantal Nederlandse exporteurs heeft zich min of meer al ingeschreven. De volgende BioFach zal plaatsvinden van 24 tot en met 27 februari 2005.

Publicatiedatum: 02-02-2004