‘Pionieren met telers en afnemers’
Wilco Remijn, agronomist bij Green Organics:
‘Mijn vader heeft een gangbaar akkerbouwbedrijf. Toen ik op de middelbare landbouwschool zat, zei hij tegen me ‘je moet eens bij een biologische teler stagelopen. Daar zit toekomst in’. Dat heb ik gedaan en inderdaad, bio is leuk. Mijn afstudeerstage, voor de hogere landbouwschool, bij een bio-boer was gericht op onder andere de afzet bij handelsbedrijven. Zo kwam ik ook bij Green Organics voor een interview. Toen ik aan het eind van het traject mijn afstudeerwerkstuk opstuurde, schreef ik erbij ‘mocht u een baan hebben in de bio-sector, dan hou ik me aanbevolen’. Vervolgens vroeg Jan (Groen, eigenaar Green Organics) me op de koffie en zo kwam ik hier aan het werk als teeltbegeleider. Mijn specialismes zijn doperwten en sperziebonen.
Ik ben de hele dagen buiten, op het land van de telers. Ik zorg dat er wordt gezaaid, ik volg de gewassen terwijl ze groeien en beantwoord vragen over bijvoorbeeld onkruidbestrijding. Sommige telers zijn net begonnen met bio; die hebben veel behoefte aan extra informatie en advies.
Thuis is mijn vader inmiddels nog enthousiaster geworden over de biologische teelt. Op termijn wil hij misschien de overstap maken. (Lachend) Hij zegt dat ik dan maar het regelwerk moet doen, omdat ik inmiddels steeds bekender ben met de afzet van biologische groenten en aardappelen. Dat is immers een vak apart. Daar is Green Organics goed in. Wij zorgen dat de producten van de telers op het juiste moment op de juiste plek terechtkomen. De planning met de fabrieken en andere verwerkers regelen wij allemaal bij Green Organics.
Het mooie aan de biologische teelt, vind ik dat je anders met de gewassen bezig bent dan bij de gangbare teelt. Alle bewerkingen moeten op het juiste moment plaatsvinden. Neem onkruidbestrijding. Omdat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, moet je op tijd wiedeggen. De timing is uiterst belangrijk; ben je te laat, dan kun je het onkruid niet meer weg eggen en zul je het met de hand moeten verwijderen.
Interessant vind ik ook de teeltmethodes. Die zijn soms nog onbekend. Dan gaan we echt pionieren. Neem het verbouwen van soja. Dat is een – voor Nederland – onbekend gewas. Tegelijkertijd is er wel vraag naar biologische soja en daar springen wij nu op in. Een aantal van de bij ons aangesloten telers en afnemers is enthousiast en gaat het avontuur samen met ons aan. We werken met de natuur en die biedt geen garanties, zeker niet als je een gewas verbouwt dat is ingesteld op hoge temperaturen. Green Organics steekt daarvoor zijn nek uit en verbindt de schakels in de keten. Zeker voor de opkomst van soja in Nederland is dat heel belangrijk.’