'Goed contact draagt bij
aan goede samenwerking’

REFERENTIES VAN

Green Organics

Green Organics

Govert van Dis, biologisch akker- en tuinbouwer, VOF van Dis Brooijmans in Oudemolen:

‘Wij zijn een grootschalige teler. We verbouwen vele tonnen gewas. Het vraagt veel regelwerk om dat allemaal te verkopen en distribueren in binnen- en buitenland. Green Organics neemt ons dat uit handen. Dat is handig voor ons, maar ook voor de uiteindelijke afnemer. Die kan bij Green Organics namelijk ook nog allerlei groenten, fruit en aardappelen van andere telers afnemen.
Green Organics is correct in de administratieve afhandeling. Denk aan de afspraakbevestigingen en leverbonnen. Daar zit nooit een foutje in. En de prijzen zijn eerlijk. Het is fijn daarop te kunnen vertrouwen, want het moeilijkste van zakendoen, is tevreden zijn. In de samenwerking met Green Organics zit dat goed.

Bovendien voelt het goed bij Green Organics. Hun kracht is dat het een groot bedrijf is, maar kleinschalig overkomt. Wanneer ze bij ons in Brabant langskomen, eten we gezellig een worstenbroodje. Dat goede contact draagt bij aan de samenwerking.
Op de jaarlijkse telersdag die Green Organics organiseert, praten we bij met collega-telers en horen we welke behoefte de markt heeft. Bijvoorbeeld dat er in het aankomende seizoen veel sperziebonen, doperwten en spinazie moet worden geteeld.
Ook als er speciale omstandigheden zijn, staat Green Organics voor ons klaar. In 2018 was het extreem droog. Moet je de akkers dan wel of niet beregenen? In zulke situaties is het fijn om met andere kenners te sparren. Samen zorgen we voor een goede oogst.
En is een oogst een keer iets minder goed, bijvoorbeeld omdat de vorm van de groente afwijkt, dan weet Green Organics er dankzij zijn grote netwerk ook een verwerker voor te vinden.’

Peter Strijk van DutchSoy in Dronten, doet onderzoek naar soja:

‘De samenwerking met Green Organics bevalt me ontzettend goed. Green Organics participeert in DutchSoy en is als het ware de inkoop- en verkoopafdeling van DutchSoy geworden.
Omdat het telen van soja nog pionierswerk is, vraagt het om veel denkwerk. Het is tijdrovend en kostbaar om het op te zetten. Als eenpitter kwam ik tijd en geld tekort. Door de samenwerking met Green Organics kom ik wél toe aan schaalvergroting.

De collega’s van Green Organics hebben verstand van zaken. Zij weten hoe we soja het beste in de markt kunnen zetten. En wat we de komende seizoenen allemaal kunnen aanpakken om soja tot een succes te maken.

Ook heeft Green Organics overal in de biologische markt ingangen en contacten. Stel dat een oogst bedoeld is om in te vriezen, dan weten zij wie ze daarvoor moeten bellen. Zelf zou ik dagen bezig zijn om de juiste logistiek vanaf het land naar de verwerker op te zetten.
We hebben ook samen op de beurzen Horecava, Bio-beurs en Biofach gestaan. Het was ontzettend prettig om daar als collectief te staan. We stonden daar met een heel team, waardoor we alle geïnteresseerden goed te woord konden staan.’

Martijn Schieman van het biodynamisch gemengd akker- en tuinbouwbedrijf de Zonneboog in Lelystad:

‘Binnen Green Organics heb ik vooral contact met Jan, Wilco, Perry en Robbert. Die mannen hebben net als ik een boerenhart. Ze weten hoe het er op de akker aan toegaat, wat er moet gebeuren en wat ik nodig heb om te telen. Daardoor kunnen we goed en snel overleggen. Bijvoorbeeld als er teveel product is. Jan kent de markt als geen ander. Hij weet altijd een bestemming voor het gewas. Dat is mooi, want zo voorkomen we verspilling.

De Zonneboog heeft 130 hectare akker- en tuinbouw. Voor bepaalde gewassen maak ik samen met Green Organics een teeltplanning. De verkoop van die producten verloopt dan ook via Green Organics.
Voor afnemers zijn groenten soms pas interessant als ze worden aangeboden in een flink volume, samen met andere groenten van andere telers. Green Organics faciliteert die gezamenlijkheid voor telers. Op deze manier is het voor de hele keten vol te houden. En dat is waar het bij bio-telers om draait.’